Настављају се доласци иностраних стручњака о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање у Србију

Републички фонд за здравствено осигурање наставља да организује доласке иностраних стручњака у Србију.

У периоду од 07. до 10. априла, италијански кардиохирург Алесандро Ђамберти, ће заједно са српским тимом кардиохирурга изводити комплексне хирушке интервенције урођених срчаних мана на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“.  

Ђамберти је директор центра за урођене срчане мане у болници „San Donato“ у Милану, а на Институту „Dedinje“ оперисаће осам одраслих пацијената.

Такође, током априла у плану је финансирање и организација доласка кардиохирурга проф. др Виктора Тсанга из лондонске „Great Ormond Street Hospital for Children“, у Институт за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“, ради извођења комплексних хируршких интервенција код двоје деце, као и долазак тима лекара из исте болнице који је састављен од најбољих стручњака светског ранга, др Никос Кесарис (дечји трансплант хирург), др Јанис Локопулос (адултни трансплант хирург) и др Јелена Стојановић нефролог,  ради наставка унапређења дечијег програма трансплантација бубрега са живих донора у Србији, када ће бити урађене још две трансплантације у Универзитетској дечјој клиници.

У циљу реализације доласка стручњака  Фонд је покрио трошкове смештаја, пута, добијања лиценце за рад од Лекарске коморе и хонорара доктора. Иначе, трошкови лечења би у овом случају били десетоструко скупљи када би се пацијенти упутили у иностранство.

Истичемо да је РФЗО у периоду од  2017. до 2024. године, одобрио и финансирао ангажовање 3 инострана здравствена стручњака, кардиохирурга из Италије, Мађарске  и САД, за извођење операција комлексних урођених срчаних мана у ИКВБ „Дедиње“, којом приликом је успешно оперисано 47 одраслих осигураних лица.

На овај начин је нашим осигураницима уместо упућивања на лечење у иностранство, обезбеђено лечење у Србији, што је за њих много погодније, а такође  омогућава стицање нових знања домаћих стручњака.