Упућивање на лечење у иностранство

РФЗО је у периоду 01.01.2016.-31.10.2016. године, упутио укупно 544 осигураних лица на лечење у иностранство и по овом основу у наведеном периоду исплатио износ од: 307.476.219,34 динара.

У односу на узраст осигураног лица које је упућено на лечење у иностранство, израђен је преглед како следи:

За 449 захтева је одобрено упућивање на лечење у иностранство код осигураних лица старости до 18 година живота, од којих је 70 упућено на лечење у Италију у циљу претрансплантационе припреме, трансплантације јетре и посттрансплантационог праћења.

Због комплексних урођених срчаних мана, код 2 пацијента је одобрено довођење иностраног медицинског стручњака из САД ради обављања операција у сарадњи са домаћим стручњацима из Института за здравствену заштиту мајке и детета у Београду, код 5 пацијената је одобрено довођење иностраног медицинског стручњака из Немачке и код 4 пацијента одобрено довођење иностраног медицинског стручњака из Енглеске ради обављања операција у сарадњи са домаћим стручњацима из Универзитетске дечје клинике у Београду.

У Енглеску су упућена 2 пацијента и у Италију такође 2 пацијента ради извођења кардиохируршких процедура. У Аустрију је упућен 1 пацијент ради пострансплантационе евалуације након обављене трансплантације плућа. Одобрен су 2 захтева у циљу претрансплантационе припреме, трансплантације срца и посттрансплантационог праћења у Аустрији. У Италију је упућено 15 пацијената у циљу претрансплантационе припреме, трансплантације костне сржи и посттрансплантационог праћења. У Немачку је упућен 1 пацијент из области урологије. Из области офталмологије, за меланоме и ретионобластоме, упућена су 4 пацијента на лечење у Белгију и 1 пацијент у Швајцарску. Из области неурохирургије код 1 пацијента одобрено је довођење иностраног медицинског стручњака из Италије ради обављања операција у сарадњи са домаћим стручњацима из Клинике за неурохирургију КЦС у Београду. Такође, из области неурохирургије упућена су 3 пацијента ради емболизације у Мађарску, 1 пацијент на true beam у Турску, 1 пацијент на гама нож у Турску, на операцију фармакорезистентне епилепсије упућено је 5 пацијената у Француску, 1 у Турску, 1 у Немачку и 1 пацијент у Италију.

По основу ниске инциденце 3 пацијента су упућена у Немачку због метаболичке болести, 1 пацијент упућен у Енглеску ради операције реналне артерије, 1 пацијент упућен у САД ради операције вилице, 1 пацијент упућен у Белгију из области офталмологије, 1 пацијент упућен у Немачку ради операције једњака и 1 пацијент упућен у Италију из области ортопедије. За 318 пацијената је одобрено упућивање биолошког узорка на анализу у иностранство због сумње на постојање ретке генетске болести.

За 95 захтева адултних осигураних лица је одобрено упућивање на лечење у иностранство, од којих су 2 упућена на лечење у Италију у циљу претрансплантационе припреме, трансплантације јетре и посттрансплантационог праћења. У Италију је упућен 31 пацијент у циљу претрансплантационе припреме, трансплантације костне сржи и посттрансплантационог праћења. Одобрено је 20 захтева у циљу претрансплантационе припреме, трансплантације плућа и посттрансплантационог праћења у Аустрији. У Немачку упућен 1 пацијент ради евалуације за трансплантацију срца.

Из области неурохирургије за 8 пацијената одобрено је довођење иностраног медицинског стручњака из Италије ради обављања операција у сарадњи са домаћим стручњацима из Клинике за неурохирургију КЦС у Београду. Такође, из области неурохирургије упућена су 3 пацијента ради емболизације у Мађарску, 2 пацијента на гама нож у Турску, 2 пацијента на cyber нож у Турску, на операцију фармакорезистентне епилепсије 1 пацијент упућен у Турску и један у Италију, 1 пацијент упућен у Чешку на DBS-дубока стимулација мозга. Због комплексних урођених срчаних мана одобрено је кардиохируршко лечење за 4 пацијента ангажовањем иностраног медицинског стручњака из Италије ради обављања операција у сарадњи са домаћим стручњацима из Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ у Београду.

Из области офталмологије, за меланоме и ретионобластоме, упућено је 9 пацијената на лечење у Чешку, 1 пацијент у Француску и 5 пацијената у Швајцарску. По основу ниске инциденце (ОРЛ) 2 пацијента су упућена у Италију, 1 пацијент у Француску (ОРЛ) и 1 пацијент је упућен у Турску (хепатологија).