Организовани скрининг на рак грлића материце

17. маја у Србији почиње организовани програм скрининга рака грлића материце. Aкција почиње на општини  Савски венац. Све особе женског пола од 20 до 65 година добиће на кућну адресу позив да дођу у Дом здравља Савски венац на превентивни преглед. Прегледи ће се обављати викендом. На позиву ће пацијенткињама бити наведени датум и тачно време прегледа. Превентивне прегледе финансира Републички завод за здравствено осигурање.

У наредном периоду, скрининг на рак грлића материце биће организован у свим општинама у Србији, у складу са Националним програмом за превенцију рака грлића материце који је сачињен у јулу 2007. године. Скрининг програмом биће обухваћене све жене старости од 20 до 65 година, којима ће бити упућен позив на тестирање. Тестирање подразумева цитолошки преглед цервикалног бриса (Папаниколау тест) што је основни скрининг тест.

Национални програм за превенцију рака грлића материце у нашој земљи у складу је са препорукама Светске здравствене организације чији је циљ рано откривање рака грлића материце, адекватна дијагностика и терапија са циљем смањења морталитета и побољшања квалитета живота жене. Према подацима Регистра за рак Централне Србије и Регистра за малигне туморе Војводине, на територији Србије (без Косова) сваке године открије се око 1400 нових случајева рака грлића материце. Ради се о другом по учесталости малигном тумору код жена, после рака дојке.

У развијеним земљама у којима се скрининг програми успешно примењују већ неколико деценија, забележен је драматичан пад инциденције и смртности од рака грлића материце. Према подацима Светске здравствене организације Србија има највећу инциденцију рака грлића материце у Европи.

Уколико се открије у раној фази развоја,  рак грлића материце је излечив. Ова болест се може открити на време једино уколико се редовно одлази на гинеколошке прегледе.

Скрининг програмом се омогућава, не само откривање рака грлића материце у раној фази, већ и откривање преканцерозних лезија чијим се уклањањем спречава настанак малигних промена.

Правилником о обиму и садржају права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и о партиципацији за 2008. одину, Републички завод за здравствено осигурање финансира превентивне прегледе за рано откривање рака грлића материце, за све жене старости од 20 до 65 година.