Обавештење осигураницима у вези операције катаракте у државним установама

Поштовани осигураници,

Операција катаракте са уградњом интраокуларних сочива осигураним лицима Републичког фонда за здравствено осигурање, када за то постоје медицинске индикације, јесте право из обавезног здравственог осигурања.

У циљу остваривања наведеног права, у складу са важећим прописима, Републички фонд за здравствено осигурање спровео је поступак јавне набавке интраокуларних сочива за потребе тридесет здравствених установа и са изабраним понуђачима закључио оквирне споразуме на период од две године за укупно 26.374 сочива.

Напомињемо да уговоре о јавној набавци интраокуларних сочива са добављачима закључују саме здравствене установе и на тај начин непосредно реализују јавну набавку вршећи периодична требовања у складу са својим потребама. Здравствене установе су такође одговорне за формирање, праћење и реализацију листе чекања за ову медицинску интервенцију а не Републички фонд за здравствено осигурање.

Уколико здравствена установа из Плана мреже („државна здравствена установа“) одбије да Вас прими на заказану операцију уградње интраокуларног сочива, уз образложење недостатка одговарајућег сочива, или друго образложење , потребно је да се у том случају,одмах обратите Републичком фонду за здравствено осигурање без одлагања како би предузели све потребне мере за заштиту Ваших права у здравственим установама и како би Вам обезбедили пружање наведене услуге.

У циљу остваривања свога права можете да се обратите Републичком фонду и то:

- заштитнику права осигураних лица у тој здравственој установи или

- непосредно на :

- бројеве телефоне 011 2053830, 011 2053686
- мејлом на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
- СМС поруком на брoj 064 8522653