Саопштење у вези са провером исправности картице здравственог осигурања у здравственим установама

Републички фонд за здравствено осигурање издаје здравствене књижице или здравствене картице као исправу за остваривање права из обавезног здравственог осигурања.

Здравствена картица на себи садржи следеће физички видљиве податке о осигураном лицу и то: име и презиме, датум рођења, ЛБО и број здравствене картице.

Републички фонд је свим здравственим установама уступио без новчане накнаде 8000 читача здравствених картица и то према требовању које су саме здравствене установе доставиле и које им је и Републички фонд  и испоручио.

Обавештавамо осигурана лица да све здравствене установе поред ових читача здравствених картица имају на располагању више начина да изврше проверу  валидности здравствених картица и то: 

-преко апликације KЗO читач који се налази на сајту Републичког фонда и коју свака здравствена установа може да преузме,

-помоћу апликације на самом сајту Републичког фонда где здравствени радник уносом ЛБО осигураног лица и броја здравствене картице може да провери валидност исте,

- или да телефонским путем контактира матичну Филијалу Републичког фонда да провери валидност здравствене картице.

Напомињемо да је Републички фонд у току 2015 године у циљу едукације запослених здравствених радника за примену здравствених картица  организовао посете од стране информатичара Републичког фонда, као и континуирану техничку подршку  за примену ових сервиса у свим здравственим установама

Из свега наведеног не постоји разлог због кога здравствене установе не могу да провере валидност здравствених картица односно да осигураном лицу не пруже здравствену услугу са образложењем да немају електронску опрему односно читаче здравствених картица.

Републички фонд је у току 2015 године интензивирао активности на замени здравствених књижица здравственим картицама. Осим јасних предности које доноси примена здравствене картице у основи спречавања фалсификовања исправе, високе заштите административних података, олакшаног процеса овере и  промене личних података, у наредном периоду значај здравствене картице ће постати још већи имајући у виду електронске сервисе које предвиђа интегрисани здравствени информациони систем чија је имплементација у току од стране Министарства здравља.

Молимо сва осигурана лица да о евентуалним проблемима у здравственим установама у вези горенаведеног обавесте  заштитника права осигураника у здравственим установа, да  упуте смс на број 0648522653 или  пошаљу мејл на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.